Diensten
Suikerziekte kan net zoals bij mensen, ook bij honden voorkomen. Maar hoe stel je de diagnose bij jouw hond? En wat zijn de symptomen van suikerziekte bij honden?
Bij suikerziekte is er een probleem in de suiker en insulinehuishouding van de hond. Normaal gesproken wordt suiker in de cel opgenomen onder invloed van het hormoon insuline. Dit wordt in de alvleesklier aangemaakt.
Bij suikerziekte is er een te kort aan insuline. Indien er een tekort is aan insuline kan suiker niet opgenomen worden in de cel. Hierdoor blijft het suiker in de bloedbaan, waardoor het suikergehalte in het bloed stijgt. Daarom meet je bij suikerziekte een verhoogd gehalte aan glucose in het bloed.
Bij honden komen in principe drie types voor. Type IV komt uitsluitend voor bij teefjes en is vergelijkbaar met zwangerschapsdiabetes. De meest voorkomende type suikerziekte bij honden is type I. Dit type komt voor bij honden van oudere honden.
Maar hoe komt je er achter of jouw hond suikerziekte heeft? Een aantal symptomen zijn bijvoorbeeld:
De diagnose wordt vastgesteld doordat er een te hoog glucosegehalte in het bloed wordt aangetoond en wanneer er tevens ook glucose in de urine wordt aangetroffen.
De behandeling van suikerziekte is bij honden door dagelijks één a twee insuline shots toe te dienen. Daarnaast is het belangrijk om in overleg te kiezen voor een specifiek dieet aangepast op jouw hond.
Ben je bang dat jouw geliefde viervoeter misschien suikerziekte heeft? Wacht dan niet langer en neem contact op!
Let op!
Wilt u de trimafspraak afzeggen of verschuiven, dan dient u dit minimaal 24 uur van te voren telefonisch of e-mailen aan ons te melden. Indien de afspraak binnen deze 24 uur wordt afgemeld of wordt verplaatst, dan zijn wij helaas genoodzaakt om het trimbedrag voor 50% in rekening te brengen.